Om nieuwe opties uit te proberen
  • A  A  A  A  

Templet route

De Templetroute: Wandelen van Hernen naar Bergharen en verder….

openingOp zaterdag 18 oktober 2008 werd de Templetroute in gebruik genomen met een wandeling door leden van de werkgroepen Bergharen en Hernen en genodigden van de Stichting Het Gelders Landschap.

De Stichting Het Geldersch Landschap-Geldersche Kasteelen heeft 3 bruggetjes gebouwd. Daardoor is er in het gebied Bergharen-Batenburg-Hernen 10 kilometer aan wanderoutes bijgekomen.
De projectleider van Geldersch Landschap – de heer Latijnhouwers, met naast hem een hemels kijkende Tempelier – geeft uitleg van het belang van de bruggetjes voor de recreërende mens. Maar ook voor de fauna, hun leefgebied wordt zo vergroot wat perspectief biedt op een gezondere populatie en op uitbreiding van de soorten.

 

De Templet

De route is genoemd naar boerderij ‘De Templet’, die zich zo ongeveer aan het begin van het nieuw te bewandelen gedeelte bevindt.

Templet-routeAls officiële opening van de nieuwe wandelroute wordt de eigenaar van de Templet – Thé Sommerdijk – uitgenodigd met een heggeschaar het lint door te knippen.

Maar eerst krijgt historicus Wim Kattenberg de gelegenheid een stukje geschiedenis van de streek te vertellen en daarbij de naam van de route te verklaren.

Boerderij de Templet is gebouwd op de plaats van het voormalige Tempeliersverblijf.
In de 13e eeuw bouwden de Tempeliers bij Hernen een versterkte boerderij. Van daaruit zetten zij pelgrims, op weg van Utrecht naar Maastricht, over het riviertje de Elst.

 

De Templetroute

Wandelend vanaf Kasteel Hernen, langs een springruiterweide, via de laan met Beuken, kom je op een open gedeelte achter het kasteelbos. Links zie je daar boerderij De Templet, even voor die boerderij bevindt zich rechts een gebied van Geldersch Landschap. Hier rechtsaf slaand en het pad volgend kom je uiteindelijk bij het eerste brugje over een zijtak van het Wijchens Maasje. Het Wijchens Maasje is een oude rivierloop, ontstaan zo’n 7.000 tot 8000 v. Chr (zie: Wijchens Maasje).

 

Het ‘Zwarte brugske’

De weg volgend sla je op de verharde weg (Schaarsestraat richting Batenburg) linksaf, waarna je na zo’n 200 meter naar rechts het bos in kunt. Dit pad leidt naar het zogenaamde ‘Zwarte brugske’ een al eerder door Geldersch Landschap gebouwd bruggetje over de Nieuw Wetering.

Hier kon je een pad volgen langs de Nieuwe Wetering, in de richting Hernen. Inmiddels is het ook mogelijk via een brug in het verlengde van de eerder doodlopende Aspert, de Wetering opnieuw over te steken naar een pad dat uitkomt in de omgeving van de Eendekooi bij Batenburg.

 

Naar Bergharen

brugje-2Maar je kunt nu ook rechtdoor, over het 2e brugje. Via een nieuw pad is zo een doorsteek gemaakt naar de Veldsestaat in
Bergharen, met daaraan het oude protestantse kerkje van Bergharen.
Via de dorpskom, langs de katholieke kerk leidt de route langs het dorpshuis. Bij het dorpshuis rechts afslaan in de richting van de molen.
Na ongeveer 200 meter zie je links een eerder doodlopend straatje. Via dit straatje kom je bij het 3e bruggetje.

 

De Elzend

Het nog maar enkele jaren oude landgoed De Elzend van de familie van Mullekom is in de route opgenomen. De route volgend kom je uiteindelijk uit bij de Elzendweg.
Na deze overgestoken te zijn buig je naar rechts af en dat leidt naar de Kruisberg.
Voorbij de Kruisberg de Molenweg oversteken, waarna je via de Hebkesweg en de Wijksestraat weer terecht komt bij de Stompendijk. Via het fietspad voert de route vervolgens naar het Kasteel Hernen.

 

Zie ‘Wandelfolder Landgoed Hernen en Bergharen’ op Mooi Gelderland.

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant