Om nieuwe opties uit te proberen
  • A  A  A  A  

Kasteel Hernen

kast-hernKasteel Hernen is een Nederlands kasteel uit de 14e eeuw. Het is waarschijnlijk rond 1350 ontstaan, en bestond toen slechts uit een woontoren (donjon).
Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort.

Het kasteel is sinds de 17e eeuw lange tijd niet meer bewoond geweest en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen.

In 1883 werd het gekocht door de familie Den Tex. Een dochter schonk het kasteel in april 1940 aan de Stichting Vrienden van de Gelderse Kasteelen die speciaal hiervoor werd opgericht. Een gedeelte van het kasteel is toegankelijk; in een ander deel is de A.A. Brediusstichting gevestigd.

P1100219In 1968 werden op dit kasteel delen van de televisie-serie Floris opgenomen.

Voor openingstijden en overige informatie: www.kasteelhernen.nl

Hieronder een foto – overgenomen uit Mooi Gelderland, nummer 4 van 2013 – van het kasteel van omstreeks 1910. In het bijgaande artikel stond vermeld dat het in die tijd bewoond werd door Gerardus Johannis Arissen (1870-1943 – landbouwer van beroep) en Everdina Arissen Gramser (1878-1926).
Zij waren vermoedelijk in dienst van de toenmalige eigenaren van het kasteel: Anna Mathilda den Tex en haar echtgenoot Adriaan Jacob Paul Metelerkamp van Bronkhorst.
De eigenaresse had op het kasteel een gemeubileerde woon- en slaapkamer. Zij verbleef er regelmatig, maar niet permanent.

Op de foto de bewoonster met twee van haar kinderen.

KastHernen-1910

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant