Om nieuwe opties uit te proberen
  • A  A  A  A  

Batenburg molen

Waarschijnlijk dateert de huidige molen in hoofdzaak uit het einde van de 18e eeuw. De volgende oude inscripties zijn te vinden op enkele balken binnen in de molen: “H.V.D. 1789, Peter van der Zande 1790, Cornelis van der Zande 1792”.

BatenbMolen-02In het jaar 1531 kreeg de Heer van Batenburg het recht om een windmolen te bouwen. Dat de molen niet in Batenburg zelf werd neergezet komt omdat men in die tijd beslist wilde voorkomen dat hij beschadigd werd door aanvallen van de vijand.

Destijds was de Batenburgse molen een zogenaamde dwangmolen. Dit hield in dat de boeren van Batenburg, Leur en Horssen verplicht waren om hun graan bij de Heer van Batenburg te laten malen.

 

In 1913, 1976 en 1996 zijn er restauraties uitgevoerd. Vereniging De Hollandse Molen in Amsterdam is eigenaar van deze molen. Deze instantie houdt zich actief bezig met het behouden van molens in Nederland. Op de molen wordt nog regelmatig graan gemalen door vrijwillig molenaar H. Titulaer. Het meel wordt verkocht aan vaste klanten en bezoekers van de molen. Langs de dijk ligt nog het vroegere molenhuis. Hier is een antiekhandel in gevestigd.

De molen staat dus buiten de stad Batenburg hoog op de flank van de noordelijke winterdijk van de Maas. Van oudsher behoorde deze standerdmolen tot de goederen van het nabij gelegen kasteel Batenburg. Na de Duitse capitulatie in 1945 werd het landgoed Batenburg, toen eigendom van de Duitse edelman Victor Adolf vorst van Bentheim-Steinfurth, door de Nederlandse Staat in beslag genomen.

 

In 1953 werd het kasteel overgedragen aan de Stichting Vrienden der Gelderse Kastelen; de molen werd in 1957 verkocht aan de toenmalige pachter H.Th. Verploegen. In 1970 kwam de molen in bezit van Dhr. van der Steen, die de molen in 1972 overdeed aan de Vereniging De Hollandse Molen in Amsterdam. De molen werd in 1913, 1960, 1977 en 1996 gerestaureerd.

 

Deze molen heeft, voor zover bekend, nooit een naam gehad. Uniek aan deze molen is dat het één van de weinige standerdmolens is met een rieten kap.

Voor meer informatie zie: Molendatabase

 

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant