Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

Huize Leur

Het dorp Leur is ontstaan in de late middeleeuwen op een zandrug van de Maas. In de nabijheid van de kerk en een oude vluchtheuvel (is achter de kerk te vinden) ontwikkelde zich een kleine dorpskern.

Wat de kerk betreft: Het onderste deel van de toren is laat-13e-eeuws en die is begin 14e eeuw verhoogd.
Van het midden 14de-eeuwse-schip is de smallere zijbeuk begin 17e eeuw gesloopt.
Het koor kwam kort na 1500 tot stand. De grafkapel tegen het koor is in 1752 gebouwd voor de families Van Balveren en Van Verschuer.

(Bron: Monumenten in Nederland – Gelderland, Robert Stenver)

leur-01

In de buurt van het centrum van Leur (met een kerkje, 11 huizen en een restaurant ‘De Leurse Hof’ – waar het overigens lekker eten is – vind je kort bij de ingang van een toegankelijk parklandschap dit Landhuis aan de linkerzijde. Het is omgeven door hoge oude eiken, beuken en dennensoorten.

leur-01aHuis Leur is een statig landhuis met pronkrisaliet (er staat niet wat dat is), gebouwd in 1778 voor C.W.H.E. Baron van Balveren.
De pronkrisaliet met dubbele ionische zuilen (dus ik denk aan weerszijden van de voordeur) en het wapen van Van Balveren heeft Lodewijk de XVI-kenmerken. Elementen van de 18e-eeuwse tuinaanleg zijn nog herkenbaar.

(Bron: Monumenten in Nederland – Gelderland, Robert Stenver)
leur-07In een weide loopt een ras koeien dat specifiek bij het Landgoed hoort. Als ik het aan een boer uit de omgeving vraag, herinnert hij zich een deel van de naam n.l. “August …….”. Hij vertelt er bij dat het een vleesras is en gemakkelijk door de winter te brengen. Op ruim grond hoef je nauwelijks bij te voeren.

Na een tijdje zoeken op Internet vind ik hem: Aberdeen-Angus. Het is een oorspronkelijk schots ras en het grootste ras ter wereld, m.n. gehouden in de VS, Canada en Argentinië. In Nederland werd het ras aanvankelijk geïntroduceerd om achter de paarden te grazen. De koeien worden hoornloos geboren en bleken een fijn karakter te hebben. Verder komen er nauwelijks geboorteproblemen bij voor. Onder gastronomen geniet het ras bekendheid.

Er zijn veel meer rassen dan je je bewust bent, althans dat overkwam mij toen ik ging zoeken, nl. meer dan 250. Ik kende in Nederland uiteraard het Zwartbonte ras, maar kwam ook nog het Baggerbonte tegen.

 

Zie ook: Leur >>>

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant