Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

Historie Wijchen

 

Rijk van Nijmegen of land van Maas en Waal

In de periode waarin ik er woonde ben ik geïnteresseerd geraakt in deze omgeving met z’n geschiedenis. Toen we nog geen minister van asfalt hadden, boden de rivieren de belangrijkste vervoersmogelijkheden voor mensen en goederen. Logisch dat het Land van Maas en Waal al in heel vroege tijden toegankelijk was en dus mogelijkheden bood.

Mogelijkheden om handel te drijven, tol te heffen, oorlog te voeren etc.

 

Het gebied

Gelezen in ‘de Wegwijs’ (Wijchens krantje):


De deskundigen zijn het er niet over eens of Wijchen tot het Land van Maas en Waal behoort. Feitelijk is Wijchen een deel van ‘Het Rijk van Nijmegen’.

In de loop van de jaren zijn er nogal wat wijzigingen opgetreden. Om te beginnen heet het Land van Maas en Waal feitelijk anders, namelijk: “Ambt van tussen Maas en Waal”.

Het is ontstaan als grafelijk rentambt en vormde tot 1798 als gebied één juridisch geheel. Voor de Fransen hier in 1798 kwamen hoorden Bergharen, Hernen en Leur bij Maas en Waal en Wijchen en Niftrik bij het Rijk van Nijmegen.

Over- en Nederasselt en Balgoy en Keent vormden tot 1798 een enclave in het  Rijk van Nijmegen, maar behoorden tot het Land van Maas en Waal.

Batenburg was een buitenlandse heerlijkheid die pas in 1810 aan het Land van Maas en Waal werd toegevoegd.

Van een juridische eenheid was toen in beide gebiedsdelen nog geen sprake. Van 1810 tot 1835 kende het arrondissement Nijmegen twee kantons: Druten en Wijchen, waarbij  Bergharen, Hernen en Leur tot Wijchen behoorden.


 

Of Wijchen tot het Land van Maas en Waal behoort is dus discutabel, maar een groot deel van de gemeente Wijchen behoort er zeker toe. Verder strekt het gebied zich naar het westen uit tot voorbij Dreumel en Alphen. Echter  waar vooral mijn interesse naar uitgaat is onze Gemeente Wijchen met de plaatsen: Alverna, Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Leur, Wijchen en Woezik.

Water speelde een belangrijke rol. De rivieren als verkeerswegen, maar ook Weteringen om het water van het land te houden. Dit zoeken naar de geschiedenis van deze omgeving was leuk om te doen en het verder uitwerken op deze site maakt dat ik het voor mezelf langer en beter kan vasthouden.

En misschien is het ook voor anderen interessant.

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant