Om te leren en bij te blijven

no images were found

Elisabeths-Rustoord

Al heel vroeg heeft Grave zich bezig gehouden met zorg. Het Catharinahof van 2014 voert in een ononderbroken lijn terug naar 1291, als Jan I van Cuijk in Grave een Gasthuis sticht voor zieken, armen en passanten. Sint Catharina is de patrones.
Aanvankelijk op de plek aan de Brugstraat, het gebouw dat nu dienst doet als Gemeenschapshuis.

 

De nieuwbouw die vervolgens in 1886 plaatsvond op het Bolwerk Hartenaas kreeg de naam Elisabeth Rustoord mee. In 1888 kwamen de zusters naar het St. Elisabeth Rustoord om te zorgen voor de hulpbehoeftige alleenstaande oude dames en heren en de zieken te verplegen.

Het huis werd, net als het St. Catharina Gasthuis, bestuurd door het regenten-college. In 1931 vertrokken de zusters van het St. Elisabeth Rustoord naar Breda.

 

De bewoners werden na die tijd gehuisvest in ‘Maaszicht’ (het vroegere blindeninstituut de Wijnberg) dat tegenover het St. Catharina Gasthuis gelegen was.

 

Het St. Elisabeth Rustoord is inmiddels afgebroken – naar ik vermoed voor de nieuwbouw van de Wijnberg, het latere Theofaan en het huidige Visio – op die plek.
Maar ook het grootste deel van Visio is inmiddels ook al weer afgebroken en daarmee ontstaat ruimte voor een nieuwe bestemming. Er zijn plannen om de vroegere vestingwerken weer meer zichtbaar te maken.

 

 

Een gedeelte van de ‘Maaszicht’ bestaat anno 2016 nog, maar zoals het er nu naar uitziet worden de nieuwere delen afgebroken en wordt voor het oudere deel – het voormalige Wijnberg – een nieuwe bestemming gezocht. 

 

Voor de verpleging van ouderen is nieuwbouw gerealiseerd (zie foto hieronder):

 

  • A  A  A  A  

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant


Copyright © 2014. All Rights Reserved.