Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

Fort Coehoorn

In 1586 legden de Spanjaarden tegenover de Vesting Grave een klein verdedigingswerk aan om de stad beter te kunnen verdedigen vanaf de rivierzijde. Na verovering door de Staatsen in 1602 (Prins Maurits) werd het vervangen door een Hoornwerk. Een Hoornwerk is een Vesting bestaande uit twee Halfbastions met een vestingwal
kroonwerkcoeh

 

Kroonwerk

Tussen 1699 en 1701 werd dit omgebouwd tot een Kroonwerk, naar ontwerp en onder leiding van Menno van Coehoorn.
Een Kroonwerk is aanzienlijk groter. Het kende 3 Bastions en daar hoge muren tussen. Ook werd er een gracht omheen gegraven. Het Kroonwerk was met een schipbrug verbonden met de overkant.
In de loop van de jaren waren er nog wat aanpassingen. Zo kreeg het een bomvrije kazerne voor de manschappen.

Toen in 1874 de status van Grave als Vestingstad werd opgeheven, verloor het zijn functie. Tijdens de kanalisatie van de Maas tussen 1918 en 1929 heeft het Fort schade opgelopen.
In 1972 werd een deel gesloopt voor de aanleg van een toegangswater naar de sluizen.

 

Huidige situatie

Momenteel is bovengronds niets meer te vinden, maar in de bodem zouden zich nog muurresten bevinden. De plek en de omvang is zichtbaar gemaakt met het aanplanten en bewerken van maasheggen.

 
Onder een afbeelding van een gezicht op Grave, met op de voorgrond een deel van het Kroonwerk (toen dus nog Hoornwerk) en de schipbrug over de Maas uit 1622:

gravekroonwschipbr

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant