Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

De Raam

De naam is aanvankelijk Lage Raam en begint volgens mijn kaart in de buurt van Rijkevoort, de Hoge Raam komt er even verder bij en nog wat verderop het Peelkanaal. Bij Grave wordt het Graafsche Raam.

Nabij het historische centrum van Grave is een splitsing en gaat een deel rechts en een deel links om het oude centrum. De Raam vormde zo een extra verdedigingslinie om de muren van de stad.

oudehaven

 

De oude haven

Rechtsom komt de rivier uit bij de oude haven, maar het vormt nu een inlaat boven de sluis om de Raam op peil te houden.
Dat op peil houden is met name om de waterstand in de Hertogswetering te reguleren. Die wetering begint bij Grave en heeft zijn loop tot het Gemaal van Gewande in de buurt van ‘s-Hertogenbosch.

De Hertogswetering volgt grotendeels het traject van de in het verleden overstromende Maas door Brabant, de zogenaamde Beersche Maas.

gemaalsasse

 
 

 

Gemaal van Sasse

Linksom stroomt de Raam naar de Maas, alwaar zich het Gemaal van Sasse bevindt. Het gemaal bestaat uit een stuw en meerdere pompen. Met de stuw wordt de waterstand in de Raam gereguleerd.
Via de pompen kan overvloedig regenwater uit de Raam gepompt en het achterliggende land voor overstroming behoed worden.

Bij dit gemaal is nu ook een vistrap gerealiseerd.

 

Kanoën

De Raam is een rustige en mooi door het landschap kronkelende rivier. Hij is uitermate geschikt om er te kanoën.

raam

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant