Beleg van 1674

Het jaar 1672 staat in het geheugen van veel Nederlanders gegrift als “het rampjaar”. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en Munster en Keulen.

 

Grave weer Frans

Kasteel Grave

‘s Hertogenbosch werd belangrijker gevonden om te verdedigen en de legers werden daar naar toe gedirigeerd. Het gevolg was dat de Fransen onder Condé en Turenne al heel snel grote veroveringen deden en Grave in handen kregen zonder dat er een schot gelost was.
Het betekende een grote verandering voor Grave, zowel wat betreft het gezag waaronder het viel als van religieuze aard. Het katholieke geloof mocht weer openlijk belden worden.

 

Anna van Buren

Anna van Buren

In 1674 heroverde Willem III met aan het hoofd van het leger generaal Karl Rabenhaubt. De stad werd tot het uiterste verdedigd door de Franse gouverneur Noël Bouton markies de Chamilly. Onder de aanvallers vielen 16.000 slachtoffers.
Dat had helaas tot gevolg dat de complete vestingstad Grave aan flarden werd geschoten tijdens een beleg dat vier maanden in beslag nam.

Anna van Buren is denk ik de meest beroemde BN’er van Grave.

Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit deze strijd.
Ook het Kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren – de eerste vrouw van Willem van Oranje – ontkwam niet aan de verwoestende beschietingen. Het betekent het einde van het Kasteel van Grave. Het lag zodanig in puin dat herbouw er niet in zat.

Een prent van rond 1974, maar na de herovering zag het stadsbeeld er dus niet meer zo uit:

Belegering 1674