Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  
Have an Event to display here? Add it!

Vogelen

Op 30 april 2019 wandelde ik langs de Raam bij Escharen. Dat is nuttig voor het noodzakelijke bewegen, maar intussen kijk ik dan uit naar de vogels die er zwemmen of rondvliegen.
Ik zag een wat kleiner eendenpaar, met afwijkende tekening. Na flink zoeken thuis bleek het een paartje Ringtalings. Daar had ik nog nooit van gehoord. Hij komt voor in Zuid-Amerika en dus zal dit paartje wel ontsnapt zijn uit een vijver in de omgeving.
Maar omdat ze in het wild zwommen mag ik ze opnemen in mijn overzicht, vind ik.

 

putter-met-jong
In juli 2015 verbleven we enkele dagen op Tiengemeten. Sinds 2006 is dit eilandje omgevormd van landbouwgrond naar natuur. In het zuiden is de dijk doorgestoken, zodat het eiland gedeeltelijk onder water staat met een geringe getijdewerking. Na het gedeeltelijk openen van de haringvlietsluizen zal die getijdewerking ruimer worden.
Naast nauurlijk allerlei watervogels als blauwe reiger, grote en kleine zilverreiger, lepelaar, kleine waadvogels etc., kreeg ik puttertjes in mijn vizier.

boomkruiper

 

Op zondag 10 april 2011 zag een vogeltje tegen een boom geplakt en dat kon niet missen, de boomkruiper. Vooral de dunne gebogen snavel en de wijze waarop hij klautert, zijn kenmerkend

De boomkruiper klimt alleen naar boven, de boomklever kan naar boven en naar beneden klimmen (ezelsbruggetje: een klever zit vaster aan de boom).

 

Ik had alleen foto’s met tegenlicht dus de tekening van de boomkruiper was nauwelijks te zien. Na fotoshoppen in Paint Shop Pro werd de tekening zichtbaar. Tot dat moment wist ik niet dat deze vogel zo opvallend gestippeld is. Eén van de grijpklauwtjes kwam wel heel mooi in beeld.

 

En nu heb ik ook de boomklever kunnen fotograferen. Het was in een oprijlaan van Kasteel Tongelaar te Mill.

 

Het fotograferen van vogels helpt me om verder te komen in het kennen en herkennen ervan. Ik fotografeer onderweg en kijk thuis wat het is, want als je eerst uitgebreid met de kijker wilt vaststellen wat het is ben je vaak al weer te laat. Zit er een nieuwe bij dan voeg ik die toe aan mijn verzameling.

 

kwikje

 

 

 

Eén van de mooiste foto’s is deze van een kwikstaartje. Ik zat in een vogelhut, deze kwam op een takje er vlak voor zitten en bleef rustig een tijd poseren.

 

 

GroeneSpecht

 

 

 

Deze groene specht zat mooi in silhouet tegen een boom in het nieuw ontwikkelde natuurgebied Loonse Waard.

 

 

Hieronder nog twee hele bijzondere vogels. Ze horen hier niet thuis, maar ze kunnen meegevlogen zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze zijn ontsnapt uit gevangenschap.

 

wa_eend-Hottentottaling

 

Deze kon ik onmogelijk vinden in mijn boekjes. Een bekende vond hem na wat zoekwerk. Het is de Hottentottaling. Hij komt voor in Zuid-Afrika. Ik heb ze gesnapt in de Liendense Waard bij Batenburg.

 

 

 

wa_eend-mandarijn(m)

 

 

En de tweede is de Mandarijneend, een van oorsprong Aziatische vogel. Die zag ik in een sloot nabij Kasteel Hernen.

 

 

 

 

 

Laatst fotografeerde ik tijdens een wandeling een roodborstje. Bij nadere beschouwing bleek hij nog een derde poot te hebben. Hij leek er geen hinder van te ondervinden.

 

Voor meer vogelfoto’s, zie: Fotogalerij

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant


Copyright © 2014. All Rights Reserved.