Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

De Elst

 

De rivier de Elst door WijchenDeElst_oost-kl

Wijchen werd in vroeger tijd doorsneden door de rivier De Elst. In de Gelderlander van 5 november 2008 stond daarover het volgende:

 

Waarom ontstond Wijchen waar het nu ligt?

Antwoord: vanwege de Elst.
Die oeroude waterloop is bijna nergens meer herkenbaar maar was wel essentieel, weten historicus Wim Kattenberg uit Wijchen en zijn dorpsgenoot archeoloog Laurens Flokstra.

 

De eerste bewoning ontstond op hoger gelegen stukken langs dit watertje dat ooit tussen Hernen en het Wijchens Meer liep.
Op een woensdagmorgen in 2012 gaan de heren Kattenberg en Flokstra op zoek naar de Elst onder het gras van de kasteeltuin in Wijchen. Flokstra heeft een radarapparaat gehuurd. Het oogt als een hogedrukreiniger, maar het is een ground penetration radar (GPR).
Het brengt de bodem in kaart zonder dat er een schop de grond in hoeft.

Waar het duo de Elst verwacht, laat het schermpje van de GPR niets bijzonders zien. Maar twintig meter verderop is het raak. Een geul tekent zich af. ” We hebben hem te pakken”, jubelt Kattenberg. “Fantastisch.”

aftak-els

Op bovenstaand kaartje, van de website van Gemeente Wijchen (zie: Vrije tijd en cultuur | Archeologie) is de vroegere loop van de Elst ingetekend.

 

De rivier was een aftakking van het Wijchens Meer (vroeger Wijchens Maasje) en begon zo op het kaartje te zien iets ten noorden van het zwembad ‘De Meerval’ aan de MeerdreefDeElst-wilg

 

Ik heb nu de loop van de Elst van bovenstaande kaart geprojecteerd op een kaart van Google Maps en dat geeft een beeld van hoe de loop van de Elst is geweest.

 

De rivier gaat aan de linker kant langs het Kasteel (gezien vanuit de loop van de Elst) en komt vervolgens langs de Elsthof aan de Elstweg.
Voor de Elsthof bevinden zich nog een tweetal zeer oude wilgen die vermoedelijk aan de oever van de rivier hebben gestaan.

 

Als je de rivierloop doortrekt, sluit deze aan op de nog bestaande Leurse Leigraaf. En even verder is de zijtak naar het Hernensche Meer. Dit Hernensche Meer is ook weer door een doorbraak of overstroming ontstaan.

WijchMaasjeGeld

 

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant