Om te leren en bij te blijven
  • A  A  A  A  

De Boer

opoe-boerWilhelmina van Dijk

geboren op 20-03-1880 te Barneveld

overleden op 09-06-1955 te Barneveld

Gehuwd op 3-7-1903 te Barneveld met:

opa-bGerrit de Boer

geboren op 27-09-1880 te Workum (Fr.)

overleden op 18-06-1958 te Barneveld

Beroep: Postbode

Opa Gerrit de Boer is geboren in Workum. Iemand uit die plaats begon een drukkerijtje in Barneveld en opa kon daar gaan werken. Zo is hij op de Veluwe beland. Ik ken hem overigens alleen van zijn latere broep: Postbode (toen nog in groottenue).
Hij hoefde het nog niet te doen voor € 0,05 per poststuk, alhoewel dat in die tijd mogelijk een goede beloning zou zijn geweest.
postbode
Op de foto rechts staat opa (midden) met een collega en de post bij de eiermarkt om de post mee te geven aan de boeren uit het buitengebied.

Opoe Willemina was de dochter van een kolenboer. Mogelijk waren haar ouders enigszins bemiddeld, want mijn grootouders bezaten later een drietal huizen. In het grote dubbele huis woonden zij zelf en een zoon met zijn gezin.
Later woonde ook nog de jongste dochter bij hen in met man en 7 kinderen. En toen onze zus geboren zou worden konden mijn drie broers en ik er logeren.
Bij een verhuizing hebben we er zelfs enkele weken met ons gehele gezin ingewoond om een driehoekverhuizing en opknappen mogelijk te maken.

In het kleinste ben ik geboren. In het middelste heb ik een groot deel van mijn bewuste kindertijd gewoond.

Ik kan me niet voorstellen dat die huizen verdiend zijn met het rondbrengen van post. Opoe had waarschijnlijk genoeg in huis te doen met haar gezin met 11 kinderen en geen wasmachine. Ze zal niet buitenshuis gewerkt hebben, zelfs niet in deeltijd.

boe-40jr

De foto is gemaakt bij het 40-jarig huwelijksfeest en is dus gemaakt in juli 1943, het derde oorlogsjaar.

Op de foto staan 10 van de 11 kinderen, tante Aal was al overleden. Daarnaast schoondochters en schoonzoons, een broer van opa – Jacob – met zijn vrouw Maria en Willem van Surksum – de man van zus Hendrikje van opa met zijn dochter Frouke van Surksum.

Er staan ook 3 kleinkinderen op de foto. Het totaal aantal kleinkinderen zou uiteindelijk uitgroeien tot 53. Contact onderhouden met alle neven en nichten zou dagwerk opleveren. Als laatste staat een onderduiker, geen familie, op de foto (staand, vierde van links).

Ik was toen een week eerder 1 jaar geworden, was klein en liep zo onder de tafel door, aldus mijn moeder.

Pages: 1 2 3 4 5

Nieuws

Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen hebben geen bestaansrecht.

Zie: Artikel overgenomen uit De Volkskrant


Copyright © 2014. All Rights Reserved.